Протестен митинг организираха днес десетки жители на румънския град Гюргево и

...
Протестен митинг организираха днес десетки жители на румънския град Гюргево и
Коментари Харесай

Българи и румънци на протест. Солидарност срещу голяма опасност

Протестен митинг организираха през днешния ден десетки поданици на румънския град Гюргево и на българския град Русе пред Префектурата на окръг Гюргево. Протестът е против разполагането на апаратура за изгаряне на биологични боклуци в град Гюргево, оповестява Аджерпрес.

Те скандираха и носеха плакати и банери с апел за прекъсване на този план, който съгласно тях може да докара до замърсяване на зоната.
-->
" Имаме опит от Химическия комбинат в Гюргево, който създаваше извънредно доста проблеми за публичното здраве в продължение на десетки години освен за нас, само че и за нашите български съседи (...) В случая с построяването на инсинератора за биологични боклуци в Гюргево съществува казуса с дистанцията до жилищните зони, защото в една форма на закона беше 500 метра, само че тук се появява един проблем, който малко мирише на зловредно въздействие, тъй като, откакто вложителят направи изследването за влияние, тази наредба изчезна от закона и към този момент не е планувано разстояние, а единствено обвързване за реализиране на прочуване за влияние ", съобщи основателят на митинга Чиприан Александру.

За да противодейства на този пропуск в закона Общинският съвет на Гюргево утвърди на съвещание през вчерашния ден, 31 август, отдалеченост за здравна отбрана от 1000 метра за всеки капиталов обект, който излага гражданското общество на опасности във връзка с здравето. На съвещанието участва и заместник-кметът на Русе Димитър Недев, който изрази безпокойствие от построяването на инсинератор в Гюргево, показва организацията.

" Не виждам сходна инвестиция като подобаваща в Гюргево, защото тук би трябвало да се развиват планове за туризъм, а вместо това докарваме един евентуален замърсител и ще стигнем до обстановката нито едно корабче с туристи да не стопира към този момент на пристанище Гюргево ", добави Чиприан Александру.

" Протестирам през днешния ден, тъй като не желая нищо да замърсява град Гюргево. Искаме да имаме чист въздух както за нас, по този начин и за нашите деца ", съобщи за Ажерпрес Йоана Карла, една от участничките в митинга.

И други поданици на Гюргево, живеещи точно в зоната, където следва да проработи инсинераторът, показаха недоволството си. " Искаме да дишаме чист въздух, откакто толкоз години страдахме от Химическия комбинат, едвам се отървахме, а в този момент да пристигна друго замърсяване, не е елементарно ", споделя Георге Велча.

Към жителите на Гюргево се причислиха и хора от град Русе, които също се включиха в митинга, отбелязва организацията.

" Гражданите на Русе имат историческа сензитивност към замърсяването на въздуха, който идваше по време на социализма от Гюргево, и това кара хората да стачкуват. Историята на тези обекти демонстрира, че се случват произшествия и поражда замърсяване и нашето предпочитание е да бъдат изграждани отвън обитаемоте места ", съобщи жителят на Русе Михаил Михов.

Тъй като митингът се състоя пред постройката, в която се намират Префектурата и Окръжният съвет на Гюргево, пред протестиращите излезе и ръководителят на Окръжния съвет на Гюргево Думитру Беяну. Той също сподели, че проблемите, които ще се появяват поради този инсинератор, са притеснителни за всички поданици на град Гюргево.

" Не знам по какъв начин се е промъкнал този план през надзора на институциите, които трябваше да намерят решение да го блокират (...) Никой няма потребност от сходен капиталов обект, още повече, че изгодите са незначителни, а проблемите, които ще се появяват с времето, са притеснителни за всички в Гюргево. Бих желал и мисля, че ще се намерят решения, с цел да бъде блокиран дефинитивно този план ", уточни Думитру Беяну.

Митингът ще продължи от 17.00 часа довечера в град Русе, където ще отидат и поданици на Гюргево, които ще стачкуват дружно с българските съседи, отбелязва организацията.

" Нямам въздух! ", " Не разрешавайте отровата! ", " Не ни обгазявайте! ", написа на доста от банерите, разпънати от протестиращите пред Префектурата в Гюргево.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР